Wednesday, August 6, 2014

Hotel Berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu

Hotel Murah Berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu

Kepada sesiapa yang mencari hotel berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu, di sini saya nak kongsikan satu hotel yang murah, selesa dan bersih untuk menginap yang saya boleh beri 4 StAR. Hotel murah ini namanya Ir Inn Hotel terletak di Taman Pulai Flora, Johor Bharu. Berdasarkan pengalaman kalau nak senang mencarinya sila gunakan Gps Google Maps, terus sampai depan hotel nanti. Kalau pakai waze da dekat nak smpai nanti ntah kemana di halanya kita..tak tentu hala jadinya. Hehe.

Hotel ni amat murah dan berbaloi-baloi. Dalam RM45-65  je semalam. Lengkap ada TV LCD, Water Heater dan Aircone dan Kipas. Ari tu saya amik bilik single..Walaupun bilik dia kecil tapi selesa dan bersih. Bagi saya da kira ok la. Lagi satu yang bestnye..Restoren melayu kat bawah tu SEDAP siot. Macam-macam masakan ada dan berpatutan. Best..2 kali saya singgah makan sebab best..time nak balik pun singgah lagi. Ada lagi kedai 7e kat bawah dan cyber cafe.

Link hotel ni http://www.irinnhotel.com . Ni sekadar perkongsian berdasarkan pengalaman saya. Tak de pe2 share pun ngan tokey hotel ni...hihi

Disini saya selitkan skit gmbar bilik hotel utk intai2..:)..
 



Thursday, November 14, 2013

Tempat manarik di Miri Sarawak

Salam semua...kali ni saya nak rekemenkan tempat menarik kat Miri, Sarawak. Tapi ini bukanlah tempat untuk berkelah, bermain atau ber urut...ops..hihi..

Tempat ni terkenal dengan menu nye yang sedap dengan sambal specialnye yang kick siot..puh!!. terbaiklah. :). So kalau datang Miri jangan lupa la singgah sini, nama restoren tu Restoren Lelapan. Kenapa namanya lelapan? emm ntah, tapi kata orang yang bawak aku kesitu, ini sebab dalam satu menu dia tu ada lapan jenis benda yg dia siapkan skali..udang/ikan, sayur, tauhu, sambal.. Hemm,,pe2 jela, janji sedap..

So kalau sape2 gi Miri jgn lupa singgah situ. famous tu. Semua orang tahu restoren tu..

Ni gambar menu makanan yang aku makan..sedap nih...:) Udang lelapan..

 

Monday, November 11, 2013

Hartanah 2014 Teruk

Salam semua, dah lama aku tak posting kat blog ni. Dah dekat 2 tahun. Lama sangat, tak tahula kenapa. Maybe sibuk sangat dengan kerja dan komitmen keluarga, tapi rasanya yang sebenarnya aku malas nak peruntuk masa tuk menaip ni. hihi. 

Ni aku cuba nak discuss skit pasal hartanah 2014 lepas banyak aku survey dalam tenet ni dan discuss ngan member2, nampaknya pasaran hartanah bagi tahun 2014 sangat mencabar, terutama bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan dunia hartanah. Dengan kenaikan cukai hartanah 2014 atau dengan kata lainnya RPGT menyukarkan lagi para penspekulasi/penjual hartanah menjual hartanah dengan mendapat untung yang banyak. Ini nampaknya agak baik dalam mengurangkan kegiatan spekulator. Bagaimanapun harga rumah tetap ditakuk lama jgk, tetap mahal dan tidak akan turun kerana ini keperluan asas manusia dan tanah di bandar-bandar memang sudah amat terhad untuk diperoleh/diduduki, jadi persaingan nak dapatkannya memang la tinggi.

Bagaimanapun 2014 rasanya harta tanah tidak akan mengalami kenaikan yang besar sepertimana berlaku semasa zaman peralihan 2012-2013. Lonjakan tinggi telah berlaku dengan drastik. Kebanyakan rumah di Selangor dan KL mengalami kenaikan yang tinggi, di mana ada rumah teres yang harga 200k naik 300k, manakala 300k naik sampai 400k dan ke atas.

Untungla bagi saper2 yang sempat beli rumah sebelum zaman kenaikan tersebut. Manakala bagi yang telah terlambat untuk membeli rumah, peluang masih ada untuk membeli tetapi kemampuan telahpun dihadkan di mana mungkin dengan kadar bayaran loan sebulan 1000k ada yang dapat duduk rumah teres sebelum 2013, tapi kalau beli 2013 ke atas anda mungkin terpaksa beralah dengan tekanan dan mungkin cuma mampu beli rumah apartment sahaja.

Adakah harga tanah/rumah akan turun?. Sudah tentu tidak sama sekali. Ini kerana setiap pinjaman baik rumah mahupun kereta, pasti ada interest yang dikenakan. Oleh itu, kenaikan termasuk hartanah pasti akan tetap berlaku setiap tahun samaada kenaikan itu kecil ataupun besar.....


P/S: Sekadar perkongsian pendapat, aku bukan pakar harta tanah,..maybe ada orang yang lebih pakar ada pendapat lain. Boleh komen, perbezaan pendapat adalah sesuatu yang sihat dan bertamadun..:)


Saturday, May 26, 2012

Kebaikan Memasang NGV

Sekarang aku nak sambung, contradict dengan post aku sebelum ni pasal keburukan NGV. Sekarang nak cerita pasal kebaikan dia plak. Sebenarnya pasang NGV ni banyak kebaikannya, secara jujurnya aku memang bersyukur sgt2 sbb adanya benda alah NGV ni. Menjimatkan!. Dalam 70% jimat. Kalau dulu duit minyk aku RM15-20 sehari, sekarang RM4-5 sehari sahaja. Best tak!.

Tapi itulah, keadaan jimat ni ikut kereta jugak, aku pakai iswara 1.3 sistem kaburetor mcm teksi. Skrg ni masih takde masalah dan amat memuaskan hati. Tapi aku pernah tgk la org pakai waja, kia dan perodua SE pun de. Adoi, SE pun turut sekali ke? hehe..baik beli iswara then pakai petrol..Daripada pakai SE then guna NGV. Rugi! function SE takdapat guna. hihi..eh melalut kuar topik plak.

Okay, stakat ni iswara max speed dalam 120-130km sejam. Lebih aku terasa mcm gas tak dapat tangkap pembakaran dengan kelajuan tu..tak disyorkan bro...

Kebaikan yang paling best skali adalah roadtax.. Dalam 70% kurang ..emm, jimat lagi. So kesimpulannya aku memang suka pakai NGV. Walaupun de keburukannya jugak, tapi okaylah, lagipun keta iswara tu aku pakai buat gi keja je..Okay......Terima kasih sudi membaca perkongsian ini...

Friday, May 18, 2012

Final Piala FA 2012

Final piala FA antara pasukan negeri aku, Kelantan melawan KL Sime Darby akan berlangsung malam esok. Tak sabar rasanya aku nak tengok game tu. Aku confident pasukan kesayangan aku akan menang. Apa pun diharapkan pasukan The Red Warriors tidak terlalu over confident kerana aku rasa KL Sime Darby akan mengamalkan corak bertahan dan serangan balas. Apapun all the best to Kelantan. Semoga dapat bawa pulang Piala FA ke Kelantan. Do it or do not! There is no try Kelantan!.

The Red Warriors Rules!!!!


Keburukan Memasang NGV


Okay..ari ni aku ingin berkongsi sikit pasal keburukan memasang NGV. Ini adalah berdasarkan pengalaman aku menggunakan NGV pada proton iswara aku. Pertama sekali, keburukan yang semua orang tahu adalah NGV ni kurang pikap dan kurang power. Ini boleh dirasa sebaik sahaja anda bertukar kepada sistem NGV ni. Paling mudah nak rasa adalah bila naik bukit. Kena pakai gear 1. Keburukan yang kedua adalah bila nak bertukar daripada minyak kepada NGV. Minyak dalam piping perlu dihabiskan terlebih dahulu, kalau tak kereta akan tersedu sedan dan mati.

Bila pakai NGV ni, waktu pagi perlu guna petrol dulu, lebih kurang1-2km sebabnya NGV adalah gas, dan gas sejuk pada waktu pagi. Oleh itu kena guna petrol dulu untuk panaskan kereta dan membasahkan kaburetor kereta. Kalau tak pakai petro, terus pakai NGV nanti sistem NGV tak tahan lama, dan kereta mungkin mati tengah jalan. Kalau dah biasa bleh tekan butang tukar sistem petro ke NGV sambil bergerak je, tapi bagi yg baru, better berenti tepi jalan, freekan gear dan tekan butang pertengahan-antara petrol dan NGV untuk habiskan petrol dalam piping dan bila rasa kereta nak mati tekan butang (G) untuk tukar ke NGV.

Biasanya untuk orang yang dah biasa dan pandai tukar antara kedua2 sistem sambil kereta jalanpun masih tak berani tukar masa tengah jem, susah skit sebab takut tak jadi dan enjin kereta mati. hihi.. Keburukan lainnye of course la sebab tangki besar so bonut takleh muat banyak barang. Lagi satu stesyen petronas yang ada NGV ni terhad dibeberapa buah negeri sahaja, dan kena beratur tunggu turn isi minyak pun lama, biasa berebut dengan pakcik bawak teksi jugak..hihi..Keburukan yang terakhir adalah NGV cepat habis. Kalau 70km sehari perjalanan, dalam 2 hari dah habis. So, kena selalu isi, sebab tangki dia tak besar sgt untuk isi gas banyak.

Okaylah, stakat tu je komen aku. Nanti pasni aku nak cerita pasal kebaikan dia plak..okay..


Sunday, May 13, 2012

Bersediakan Malaysia menggunakan Tenaga Nuklear?



Okay, topik ari ni aku berkongsi pasal cadangan menggunakan kuasa nuklear di Malaysia. Pada masa ini banyak negara telah meninjau untuk menghasilkan nuklear plant bagi menjana tenaga elektrik berasaskan tenaga nuklear. Isu pasaran harga minyak semasa yg tak menentu dan sumber minyak yang akan habis pada akhirnya mungkin mendesak kita untuk turut serta dalam menggunakan sumber ini. Tapi bersedia ke kita?.. Faktor sikap, disiplin rakyat kita dalam bekerja, keselamatan dan paling penting isu pemikiran masyarakat terutama ahli politik pembangkang yg membuta tuli adalah sesuatu yg patut diatasi terlebih dahulu.:)

Peristiwa semasa seperti tragedi nukelar di chernobyl Ukraine pada 1980an dan tragedi terbaru nuklear di jEPUN nampaknya telah membuka mata banyak pihak untuk melihat akan negatifnya penggunaan tenaga nuklear ini. Namun begitu kalau dilihat dari segi kedua-dua peristiwa tadi, berlakunya kemusnahan akibat loji nuklear tersebut adalah sesuatu yg dpt diatasi. Faktor kedua-dua loji tersebut yg telah buruk dengan teknologi yg ketinggalan zaman, faktor kecuaian Manusia selain alam semulajadi menjadi penyebab berlakunya tragedi nuklear.

Sebab tu aku rasa kalau negara Mahu berjimat, sememangnya tenaga nuklear perlu menjadi pilihan utama sepertimana UAE telah membina loji nuklear di negara mereka dengan kontrak diberikan kepada syarikat Korea Selatan. Sedangkan UAE adalah antara negara pengeluar minyak yang terbesar. Langkah berpandangan jauh oleh UAE dan kerjasama oleh parti2 politik dalam negara adalah perlu bagi memungkinkan teknologi yang membawa manfaat dan penjimaTAN kepada negara diteruskan.

Ni pendapat aku je, tak semestinya betul, So..

Apa komen anda? Ada cadangan..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails