Wednesday, August 19, 2015

Restoren sedap di Taiping

Salam Bloggers;

Bulan lepas masa outstation di Bandar Taiping, sempat jugalah saya singgah makan di Restoren Kamunting Timur di Taiping, Perak. Restoren ni terletak betul2 dalam bandar Taiping. Berdekatan dengan Hotel Traders kalau tak silap aku. Kami order nasi 4, Siakap stim, udang goreng tepung, tomyam, sayur campur dan telur dadar. Dorang ni masak pun cepat jgk dan bila sampai tuh..semua pakat2 melantak la. Paling aku suka Siakap stim dia. Best, ada rasa masam2 manis skit. Ikan dia pun besar. Udang tepung dia menarik sebab digoreng garing. Tomyam pun agak sedap, termasukla makanan-makanan lain yang dipesan. Pendek kata...em si pendek yang berkata ke aku nih..eh, aku kata la. hihi. rasanya semua sedap. Ni berdasarkan citarasa group kitaorang yang pergi la. Harga dia pun murah. 5 orang makan  dalam RM60 lebih je kalau tak silap aku lah org yg bayar ckp (sebab bukan aku yg bayar..hihi). Lagi la sedap sebab org lain yang bayarkan..Tul tak? hihi..

Sini ada gambar2 la sebagai bukti aku tak kelentong korang..ni gmbar kitaorang ..:)




Thursday, June 11, 2015

sistem switch ngv rosak

Salam.. hai myblog. Lama tak menulis. Hari ni aku nak berkongsi pengalaman sistem switch dari ngv ke petrol aku yg rosak. Hemm..rosak plak. Melayang lagi duit aku. Tapi takpelah, setelah 5 tahun pakai baru rosak benda alah ni.

Benda ni pomen panggil solenoid petrol. Harga dia biasanya kat kedai dalam RM180. Mahal jugak tu..emm "biasala bang, barang sparepart baru mahal la skit." Mungki tu ayat pomen kalau korang tanya. Hihi. Tapi jangan risau, kalau korang nak murah, cari la kat kedai potong. Banyak sparepart murah dorang jual leh dapat dalam brapa puluh ringgit je. Siap upah pomen bolehla RM80. Kalau nak murah lagi kenalah pasang sendiri. Tak susah sangat nak pasang tu. Tapi kalau tak pandai upah pomen jela..kan tersilap wayar gas dan petrol tak pasal2 plak. 

Oklah, itu saja perkongsian stakat ni. Tatatituteto...


Tuesday, April 14, 2015

Download Video Daripada Youtube


Muat Turun Video Daripada Youtube

Saya ingin berkongsikan satu cara mudah untuk download video daripada youtube. Anda cuma perlu buka youtube daripada web samaada mozilla, IE, firefox atau opera. Search video yang diingini dan klik video tersebut. Kemudian, cuma perlu taipkan ss didepan link website youtube tersebut dan enter (contoh ssyoutube.com/...). Dan sekarang Video sedia di download. :)


Alternatif bleh taip http://en.savefrom.net dan masukkan link youtube yang ingin di download tersebut dan klik download.



Wednesday, August 6, 2014

Hotel Berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu

Hotel Murah Berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu

Kepada sesiapa yang mencari hotel berdekatan UTM Skudai, Johor Bharu, di sini saya nak kongsikan satu hotel yang murah, selesa dan bersih untuk menginap yang saya boleh beri 4 StAR. Hotel murah ini namanya Ir Inn Hotel terletak di Taman Pulai Flora, Johor Bharu. Berdasarkan pengalaman kalau nak senang mencarinya sila gunakan Gps Google Maps, terus sampai depan hotel nanti. Kalau pakai waze da dekat nak smpai nanti ntah kemana di halanya kita..tak tentu hala jadinya. Hehe.

Hotel ni amat murah dan berbaloi-baloi. Dalam RM45-65  je semalam. Lengkap ada TV LCD, Water Heater dan Aircone dan Kipas. Ari tu saya amik bilik single..Walaupun bilik dia kecil tapi selesa dan bersih. Bagi saya da kira ok la. Lagi satu yang bestnye..Restoren melayu kat bawah tu SEDAP siot. Macam-macam masakan ada dan berpatutan. Best..2 kali saya singgah makan sebab best..time nak balik pun singgah lagi. Ada lagi kedai 7e kat bawah dan cyber cafe.

Link hotel ni http://www.irinnhotel.com . Ni sekadar perkongsian berdasarkan pengalaman saya. Tak de pe2 share pun ngan tokey hotel ni...hihi

Disini saya selitkan skit gmbar bilik hotel utk intai2..:)..
 



Thursday, November 14, 2013

Tempat manarik di Miri Sarawak

Salam semua...kali ni saya nak rekemenkan tempat menarik kat Miri, Sarawak. Tapi ini bukanlah tempat untuk berkelah, bermain atau ber urut...ops..hihi..

Tempat ni terkenal dengan menu nye yang sedap dengan sambal specialnye yang kick siot..puh!!. terbaiklah. :). So kalau datang Miri jangan lupa la singgah sini, nama restoren tu Restoren Lelapan. Kenapa namanya lelapan? emm ntah, tapi kata orang yang bawak aku kesitu, ini sebab dalam satu menu dia tu ada lapan jenis benda yg dia siapkan skali..udang/ikan, sayur, tauhu, sambal.. Hemm,,pe2 jela, janji sedap..

So kalau sape2 gi Miri jgn lupa singgah situ. famous tu. Semua orang tahu restoren tu..

Ni gambar menu makanan yang aku makan..sedap nih...:) Udang lelapan..

 

Monday, November 11, 2013

Hartanah 2014 Teruk

Salam semua, dah lama aku tak posting kat blog ni. Dah dekat 2 tahun. Lama sangat, tak tahula kenapa. Maybe sibuk sangat dengan kerja dan komitmen keluarga, tapi rasanya yang sebenarnya aku malas nak peruntuk masa tuk menaip ni. hihi. 

Ni aku cuba nak discuss skit pasal hartanah 2014 lepas banyak aku survey dalam tenet ni dan discuss ngan member2, nampaknya pasaran hartanah bagi tahun 2014 sangat mencabar, terutama bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan dunia hartanah. Dengan kenaikan cukai hartanah 2014 atau dengan kata lainnya RPGT menyukarkan lagi para penspekulasi/penjual hartanah menjual hartanah dengan mendapat untung yang banyak. Ini nampaknya agak baik dalam mengurangkan kegiatan spekulator. Bagaimanapun harga rumah tetap ditakuk lama jgk, tetap mahal dan tidak akan turun kerana ini keperluan asas manusia dan tanah di bandar-bandar memang sudah amat terhad untuk diperoleh/diduduki, jadi persaingan nak dapatkannya memang la tinggi.

Bagaimanapun 2014 rasanya harta tanah tidak akan mengalami kenaikan yang besar sepertimana berlaku semasa zaman peralihan 2012-2013. Lonjakan tinggi telah berlaku dengan drastik. Kebanyakan rumah di Selangor dan KL mengalami kenaikan yang tinggi, di mana ada rumah teres yang harga 200k naik 300k, manakala 300k naik sampai 400k dan ke atas.

Untungla bagi saper2 yang sempat beli rumah sebelum zaman kenaikan tersebut. Manakala bagi yang telah terlambat untuk membeli rumah, peluang masih ada untuk membeli tetapi kemampuan telahpun dihadkan di mana mungkin dengan kadar bayaran loan sebulan 1000k ada yang dapat duduk rumah teres sebelum 2013, tapi kalau beli 2013 ke atas anda mungkin terpaksa beralah dengan tekanan dan mungkin cuma mampu beli rumah apartment sahaja.

Adakah harga tanah/rumah akan turun?. Sudah tentu tidak sama sekali. Ini kerana setiap pinjaman baik rumah mahupun kereta, pasti ada interest yang dikenakan. Oleh itu, kenaikan termasuk hartanah pasti akan tetap berlaku setiap tahun samaada kenaikan itu kecil ataupun besar.....


P/S: Sekadar perkongsian pendapat, aku bukan pakar harta tanah,..maybe ada orang yang lebih pakar ada pendapat lain. Boleh komen, perbezaan pendapat adalah sesuatu yang sihat dan bertamadun..:)


Saturday, May 26, 2012

Kebaikan Memasang NGV

Sekarang aku nak sambung, contradict dengan post aku sebelum ni pasal keburukan NGV. Sekarang nak cerita pasal kebaikan dia plak. Sebenarnya pasang NGV ni banyak kebaikannya, secara jujurnya aku memang bersyukur sgt2 sbb adanya benda alah NGV ni. Menjimatkan!. Dalam 70% jimat. Kalau dulu duit minyk aku RM15-20 sehari, sekarang RM4-5 sehari sahaja. Best tak!.

Tapi itulah, keadaan jimat ni ikut kereta jugak, aku pakai iswara 1.3 sistem kaburetor mcm teksi. Skrg ni masih takde masalah dan amat memuaskan hati. Tapi aku pernah tgk la org pakai waja, kia dan perodua SE pun de. Adoi, SE pun turut sekali ke? hehe..baik beli iswara then pakai petrol..Daripada pakai SE then guna NGV. Rugi! function SE takdapat guna. hihi..eh melalut kuar topik plak.

Okay, stakat ni iswara max speed dalam 120-130km sejam. Lebih aku terasa mcm gas tak dapat tangkap pembakaran dengan kelajuan tu..tak disyorkan bro...

Kebaikan yang paling best skali adalah roadtax.. Dalam 70% kurang ..emm, jimat lagi. So kesimpulannya aku memang suka pakai NGV. Walaupun de keburukannya jugak, tapi okaylah, lagipun keta iswara tu aku pakai buat gi keja je..Okay......Terima kasih sudi membaca perkongsian ini...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails