Thursday, December 1, 2016

Unique Things Around











Mutiara kata hari ini



Do the difficult things while they are easy and
                       do the great things while they are small.
                         A journey of a thousand miles must begin
                            with a single step
                                                                      -Lao Tzu

Wednesday, November 30, 2016

Mutiara kata


Men and Women. We need both. Is't True?

The world needs men and women. . .

who cannot be bought;
whose word is their bond;
who put character above wealth;
who possess opinions and a strong will;
who are larger than their vocations;
who do not hesitate to take risks;
who will not lose their individuality in a crowd;
who will be as honest in small affairs as in greater;
who will make no compromise with wrong;
whose ambitions are not confined to their own selfish desires;
who will not say they do it "because everybody else does it;"
who are true to their friends through good and bad,
         in adversity as well as in prosperity;
who do not believe that shrewdness, cunning,
          and hardheadedness are the best qualities
          for winning success;
who are not ashamed or afraid to stand for the truth
          when it is unpopular;
who can say "no" with emphasis, although all the rest
          of the world says "yes."

MUTIARA KATA HARI INI

"What lies behind us and what lies before us are

tiny matters compared to what lies within us."


                                     ~Oliver Wendell Holmes


Tuesday, September 29, 2015

Mesin Deposit Syiling Bank Islam

Berdasarkan pengalaman aku mencari mesin untuk deposit duit syiling ini, didapati banyak mesin-mesin yang disenaraikan dalam blog dan laman web yang merujuk kepada senarai dikeluarkan Bank Negara sebenarnya tak wujud pun. Besar kemungkinan korang akan buat penat sahaja dok menjaja duit syiling tu kesana kemari mencari mesin deposit syiling tu. Contohnya mesin deposit syiling Maybank yang dikatakan ada di Sri Gombak.Penat aku cari..rupa-rupanya alamat dia tu kawasan perumahan. Batang idung maybank pun tak nampak, rasa macam nak bagi batang penyapu je kat siapa yang cakap ada tu. Huhu!!


Kebetulannya, masa membeli belah di Medan Mara, Jalan Raja Laut KL untuk persiapan raya yang lepas aku ada perasan kewujudan mesin deposit syiling kat situ. So, tanpa berlengah lagi aku pun masukkan semua syiling2 aku dalam plastik 2-3 lapis sebab takut koyak..pastu aku terus menuju ke mesin CODM Bank Islam tersebut.

Rupanya, mudah sangat nak masukkan duit syiling ni. Tak seperti dalam blog yang aku baca sebelum ni, kena ke kaunter plak lepas masukkan duit tu dan dapat resit. Tak perlu//Tak payah ye. Senang je caranya. Mulanya tekan dan pilih bahasa Melayu/English. Pastu korang masukkan no akaun bank korang (yang sama dengan bank mesin deposit syiling tu). Lepas tu ruang masuk syiling tu terbuka dan korang masukkanla semua syiling-syiling korang. Duit syiling tu tadi ada yang dia xsempat kira dan terjatuh dalam kotak duit syiling tak diterima kat bawah tu. Nanti dah selesai kira, dia akan tanya betul ke tak dan nak tambah syiling lagi ke tak. Korang klik la tambah dan kutip la syiling2 yang tak diterima tadi masuk balik untuk kira lagi. Sampaila duit syiling korang dah abis utk dikira. Nanti siap kira dia akan keluarkan resit. Esoknya duit terus masuk dalam akaun korang.

Senang kan?..
Ni resit hasil depositkan syiling
Ni tabung duit aku yang dah dikosongkan masuk dalam CODM



Monday, September 28, 2015

Ringgit Susut Apa Penyebabnya



Hari ni terlintas di benak dan kepala otak aku untuk sharekan pasal kejatuhan matawang ringgit. Aku memangla bukan penganalisis matawang atau pun pakar ekonomi. Sesaja gatal tangan sekali sekali untuk menaip ni.

Ok..apakah matawang ringgit ni. Seperti yang ramai tahu (kalau tak tahu pun buat2 tahu la)..ringgit merupakan matawang Malaysia yang berasaskan kepada petroleum iaitu faktor ekonomi terbesar Malaysia. Dikatakan penyumbang kepada 60% pendapatan negara. Oleh itu, nilai ringgit berkait rapat dengan turun naik harga bahan komoditi ini. Selain itu, nilai ringgit juga bergantung kepada tahap ekonomi negara rakan dagangan utama negara termasuk China.

Selain itu, bagi pedagang matawang yang menjalankan currency trading, mereka amat suka menggunakan sentimen yang berlegar di negara tersebut sebagai asas jual beli matawang mereka. Antara faktor-faktor lain yang boleh mempengaruhi adalah penarafan badan antarabngsa, berita2 indikator ekonomi negara seperti import eksport, keadaan politik dan statement oleh mereka-mereka yang berpengaruh.

Faktor luaran terbesar yang turut mempengaruhi matawang adalah keadaan currency yang dipadankan dengan matawang tersebut. conthnya MYR vs USD. Dimana sekiranya matawang dipadankan lebih kuat keadaan/indikator ekonominya maka satu lagi matawang akan turun.

Sekian sahaja pandangan aku dan ini lebih kepada berdasarkan pembacaan aku sebelum2 ini.
# aku bukan pakar.

hihi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails