Sunday, January 22, 2012

Pasukan Liga M Belum Panas Lagi??

SELEPAS empat perlawanan, penyandang juara Liga Super, Kelantan gah mendahului saingan dengan mengumpul 10 mata hasil tiga kemenangan dan satu seri, serta satu-satunya pasukan yang kekal dengan rekod tanpa kalah.
Terengganu - naib juara musim lalu - di tangga kedua (9 mata) selepas bangkit daripada kekalahan pertama kepada Perak sebelum merakam tiga kemenangan berturut-turut.
Perak yang juga mengumpul sembilan mata, menghuni tangga ketiga manakala tiga pasukan - T-Team, Negeri Sembilan dan Lions XII - mengumpul tujuh mata untuk mengisi tangga keempat hingga keenam.

FELDA United, Selangor, Sarawak dan Sabah mengisi tiga tangga terakhir di atas zon penyingkiran manakala PKNS, Johor FC, Kedah dan Kuala Lumpur masih tercari-cari rentak (kecuali Johor FC) untuk berada dalam kelompok tercorot liga.

Namun kedudukan itu bukan boleh dijadikan gambaran sebenar kekuatan musim ini yang buat pertama kali menampilkan semula pemain import selepas lima tahun kerana beberapa pasukan masih tidak dapat menurunkan penyerang importnya seperti Sarawak dan Selangor (akibat kecederaan).

Pengendali Sarawak, Robert Alberts mengakui barisannya mengalami masalah tindakan penyudah kurang berkesan.
“Ketumpulan barisan depan yang dibarisi pemain muda tempatan menjadi punca kekalahan tipis kami kepada Sabah dan Terengganu, tetapi saya yakin selepas masalah ini diselesaikan dalam masa terdekat, Sarawak akan mula merakam kemenangan,” kata Alberts.

Irfan Bakti Abu Salim turut mengalami masalah serupa apabila import yang diharapkan, Lelo Mbele masih belum mampu diturunkan.

“Masih terlalu awal untuk menilai kemampuan Selangor musim ini. Selepas isu penyerang diselesaikan, saya yakin kami akan bangkit,” kata Irfan.

Yang pasti, kehadiran penyerang import belum menampakkan perbezaan ketara apabila senarai penjaring masih dikuasai pemain tempatan dengan Zairo Anuar Zailani mendahului dengan tiga gol, diikuti tujuh pemain dengan dua gol dan hanya Jean Emmanuel Effa Owona dari Negeri Sembilan menjadi satu-satunya pemain import dalam kelompok itu.

Selepas tarikh tutup terbaru pendaftaran pemain import dilanjutkan kepada 13 Februari, setiap pasukan dijangka menggunakan tempoh rehat seminggu Tahun Baru Cina ini untuk merangka pelan B masing-masing memantapkan pasukan.

sumber:Berita Harian

No comments :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails