Friday, April 22, 2011

ADAB BERSIN


Tazkirah hari ini ialah tentang ADAB BERSIN.

Hadis:-

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah SWT sukakan bersin dan benci pada menguap. Jika salah seorang kamu bersin dan memuji Allah SWT, hendaklah orang Islam yang mendengarnya mengucapkan "Yarhamukallah" ... Sedangkan menguap itu adalah daripada syaitan. Maka jika seorang kamu menguap hendaklah ia mengembalikannya (menahannya) sedapat mungkin kerana apabila kamu menguap, syaitan akan ketawa melihatnya." (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Tasymit dan Tahmid; Dari Anas bin Malik r.a. katanya: "Dua orang lelaki bersin dekat Nabi SAW. Lalu yang satu ditasymitkan oleh Baginda SAW sedangkan yang satu lagi tidak. Maka bertanya orang yang tidak ditasymitkan itu, tetapi aku bersin tidak kamu tasymitkan. Mengapa begitu, ya Rasulullah?" Jawab Baginda SAW, "Yang ini sesudah bersin dia memuji Allah sedangkan kamu tidak berbuat demikian."       (Sahih Muslim)


Huraian:-

Islam adalah agama yang paling mulia yang amat menekankan kesopanan dan kesantunan dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besarnya sama ada dalam pergaulan, percakapan ataupun tingkah-laku refleks seperti menguap, bersin dan sebagainya.

Ketika menguap terdapat adabnya yang tersendiri iaitu hendaklah meletakkan tangan di mulut ketika menguap untuk menutup pandangan yang tidak elok ketika mulut terbuka dan juga untuk menghalang sesuatu daripada masuk ke dalam mulut. Selain itu kita disuruh mengurangkan bunyi ketika menguap, seboleh-bolehnya tidak kedengaran langsung.

Manakala apabila bersin pula kita hendaklah memalingkan muka ke arah lain (seeloknya sebelah kiri) sambil menutup mulut dan hidung untuk mengurangkan bunyi bersin tersebut selain untuk mengelak daripada terkena jangkitan pada orang lain. Selepas bersin hendaklah mengucapkan "alhamdulillah", sebagai rasa bersyukur dengan memuji Allah. 

Dan orang yang mendengarnya hendaklah mengucapkan "yarhamukallah" sebagai mendoakan kesejahteraan orang yang bersin itu agar dia agar dirahmati Allah SWT. Serta dibalas pula oleh orang yang bersin dengan mengucapkan "Yahdiinaa wayahdiikumullah" . Namun begitu sekiranya orang yang bersin itu tidak mengucapkan 'al-hamdulillah' selepas bersin maka dia tidak berhak untuk diberikan ucapan tersebut.

Menjawab orang yang bersin (jika dia mengucapkan ‘alhamdulillah’) hukumnya wajib, dan wajib pula menjawab orang yang mengucapkan "Yarhamukallah" dengan ucapan "Yahdiina wayahdii kumullah", dan jika seseorang yang bersin itu terus menerus bersin lebih dari tiga kali, maka kali keempatnya hendaklah diucapkan "Afakallah" (Semoga Allah menyembuhkan anda) sebagai ganti dari ucapan "Yarhamukallah"; kerana kekerapan bersin itu menunjukkan seseorang itu kurang sihat.

Bersin yang terlalu kerap melebihi 3 kali menandakan seseorang itu kemungkinan diserang selsema/resdung manakala menguap yang terlampau kerap menandakan seseorang itu tidak cukup tidur selain menunjukkan ciri-ciri kemalasan yang patut dihindari dengan melakukan aktiviti senam ringan dan sebagainya.

2 comments :

Yumida said...

bersin jarang...menguap selalu..myb tanda2 kemalasan tahap gaban dtg melanda..hikhik...

slmt hri ry..n follow u

zareliqa afiqa said...

tak suka orang yg bersin sesuka hati.hihi..jrang bersin.kecuali ngan habuk. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails