Tuesday, November 10, 2009

Kronologi hukuman sebat- "Banyaknye Sebat"

Iran 22 ogos- Saeed Ghanbari menerima 80 kali sebat dikhalayak ramai kerana kesalahan meminum arak dan berzina.


Arab Saudi 14 November 2008- Doktor RaoufnAmin el-Araby dari Mesir yg berkhidmat sbg Dr peribadi keluarga diraja arab saudi disebat 1500 kali dan penjara 15 tahun kerana kecuaiannya menyebabkan puteri raja ketagih ubat penahan sakit.


Jeddah, 2 Februari 2009- Lelaki sudan disebat 30 kali kerana merokok dilapangan terbang walaupun telah berkali-kali diingatkan oleh krew penerbangan.


Jeddah- Pegawai tentera laut saudi, Faisal Al-Otaibi didapati bersalah memandu secara berbahaya dan menyebabkan kematian 3 remaja lelaki dalam kemalangan tahun 2005. Dia dikenakan hukuman sebat 3000 kali dan 20 tahun penjara serta tidak dibenarkan memandu sepanjang hayatnya.

Jeddah- Enam lelaki menerima hukuman sebat 300 kali kerana kesalahan berkomplot menipu kad prepaid yg melibatkan berjuta-juta ringgit. Mereka juga terpaksa memulangkan kembali duit yang telah ditipunye sebanyak SR800 juta kepada pelabur , serta turut merengkok dlm penjara selama 30tahun.


Bishah- Tiga perompak dijatuhi penjara 13tahun dan 6500 sebat kerana cuba merompak mesin ATM.


Riyadh- Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan 8000 sebat kerana bersalah merogol anak perempuannya.


Mahkamah Al-Ahsa menjatuhkan hukuman penjara 5tahun dan 500 sebat kepada remaja 19thun kerana menggugut menyebarkan gmbr peribadi seorang remaja perempuan yg enggan date dengannya.


Seorang warga emas terpaksa berdepan hukuman sebat 40 kali dan 4bulan penjara, rakannya 60 sebatan, kerana membenarkan dua org lelaki memasuki rumahnya untuk menghantar barangan keperluannya..2 comments :

kEy said...

hah?
yg terakhir tu kena sebat sebab anta barang keperluan??

zimy said...

a'a..baca abis tak kat read more..tp itula da hakim wat keputusan mcmtu..kat arab tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails